Białe porzeczki – właściwości, czy warto?

Porzeczki to owoce należące do rodziny skalnicowatych, które w wielu odmianach występują na terenie Polski w stanie naturalnym. Do najpopularniejszych odmian porzeczek zalicza się porzeczki białe, czarne oraz czerwone. Rosną one na niskich krzewach przypominające agrest. Aktualnie wyróżnia się nawet 150 różnych gatunków porzeczek.

Porzeczki białe – właściwości

Jednym z ciekawszych gatunków jest porzeczka biała, która jest odmianą porzeczki czerwonej, jednak pozbawiona jest ona barwnika, przez co jest ona bezpieczniejsza dla osób cierpiących na różne alergie. Do najważniejszych właściwości porzeczek białych zalicza się:

  • ogólne wzmocnienie układu odpornościowego,
  • zniwelowanie szansy na zawał serca,
  • profilaktykę udaru,
  • zapobieganie miażdżycy tętnic,
  • regenerację komórek w organizmie
  • ochronę przed szkodliwym działaniem dymu tytoniowego,
  • poprawę funkcjonowania mózgu,
  • wzmocnienie układu nerwowego,
  • zmniejszenie stresu, zrelaksowanie,
  • właściwości moczopędne.

Co można zrobić z białych porzeczek?

Przepisy z zastosowaniem białej porzeczki stają się coraz bardziej popularne. Dania takie oprócz tego, że są zdrowe, przepysznie smakują. Do najpopularniejszych wyrobów zalicza się:

  • Sok z białej porzeczki – przygotowanie jego jest banalnie proste, a sam sok jest bardzo orzeźwiający i dobry na stany gorączkowe, czy inne infekcje.
  • Dżem – własnoręcznie przygotowany dżem zawsze smakuje lepiej i może być świetnym dodatkiem do wielu potraw.
  • Babeczki – to coś dla kogoś, kto lubi przekąsić sobie w wolnym czasie coś słodkiego. Babeczki wykonuje się naprawdę łatwo, a efekty będą zachwycające.

Jak zasadzić białą porzeczkę?

Sadzenie białej porzeczki nie jest zbyt popularne, jednak poradzi sobie z nim nawet amator. Można ją bezproblemowo uprawiać na terenie całego kraju. Najlepiej zasadzić ją na glebach żyznych, próchniczych o lekko kwaśnym odczynie. W przypadku lżejszych gleb warto zadbać o właściwe nawodnienie krzewów. Do sadzenia porzeczek najlepiej zabrać się na przełomie października i listopada lub wiosną w okolicach marca – kwietnia. Warto jednak pamiętać, że powinno to się odbywać jak najwcześniej, najlepiej zaraz po odmarznięciu gleby. Rośliny powinno się sadzić w odstępach od jednego do półtora metra, a po zasadzeniu należy je nisko przyciąć. Dzięki temu roślina zostanie pobudzona do lepszego krzewienia i wytworzenia nowych pędów.

Redakcja ScandiLoft