Idealny blat kuchenny – jaki i dlaczego wybrać?

Blat kuchenny odgrywa niezwykle ważną rolę w każdej kuchni, gdyż stanowi pole robocze w trakcie przygotowywania posiłków. Wśród wielu dostępnych w sprzedaży rodzajów, kilka zasługuje na szczególną uwagę, więc jeśli jesteś na etapie wyboru idealnego blatu, który posłuży przez długie lata – zapraszam do lektury.

Blat kuchenny – jakie parametry są ważne?

Zakup blatu warto rozpocząć od weryfikacji kilku kwestii, które pomogą zweryfikować, czy pasuje on do naszych mebli. I nie chodzi wcale o jego wygląd, ale o … wymiary! Różni producenci decydują się na rozmaite rozmiary dolnych szafek, dlatego konieczna jest weryfikacja przede wszystkim szerokości wybranego modelu. Zaleca się powierzchnię minimum 60 cm, aby zapewnić sobie wygodę choćby podczas wyrabiania ciasta. Blaty kuchenne mogą mieć również różne grubości – dostępne są cienkie, kompozytowe lub znacznie szersze, bo osiągające nawet 7 cm kamienne modele.

Ustawiając meble, dobrze jest mieć na uwadze tzw. trójkąt roboczy, czyli rozmieszczenie zlewu, lodówki i kuchenki w taki sposób, aby zapewnić sobie wygodny dostęp do każdego z tych miejsc. Warto zaplanować kuchnię tak, żeby uzyskać możliwie najdłuższe, niepodzielone innymi akcesoriami części blatu. Dobrą praktyką, jest pozostawienie możliwie dużej jego części zarówno przy samym zlewie, jak i w okolicy płyty grzejnej, aby w trakcie przyrządzania posiłków mieć wszystko w zasięgu ręki.

Rodzaje blatów do kuchni

Blat kuchenny wpływa na wygląd całego pomieszczenia, dlatego nie tylko musi być użyteczny, ale powinien także pasować do naszych upodobań stylistycznych i preferowanego stylu wnętrzarskiego. Niezwykle popularne są te, wykonane z płyty wiórowej, którą pokrywa się laminatem o dowolnym wyglądzie. Ich zaletą jest atrakcyjna cena, jednak wybierając je do swojej kuchni, należy pamiętać o tym, by odpowiednio je zabezpieczyć i nie dopuszczać do ich zawilgocenia. Ciekawą alternatywą są blaty drewniane, które należy raz na jakiś czas impregnować przy pomocy specjalnych środków, które wpływają na ich trwałość.  Największą trwałością charakteryzują się jednak blaty wykonane z kamieni, takich jak granit, czy konglomerat kwarcu z akrylem. Te pierwsze są niezwykle twarde, dlatego nie trzeba obawiać się o odkształcenie od gorących naczyń, czy powstanie zarysowań wskutek nieuważnego krojenia. Dodatkowo nie nasiąkną ani nie rozwarstwią się w trakcie kontaktu z wodą, czy innymi płynami. Proces ich przygotowania sprawia, że do dyspozycji mamy niezwykle efektowne kolorystycznie propozycje, które doskonale wpisują się w najnowsze trendy kuchenne.

Redakcja ScandiLoft